SEID – Darkness Shall Fall

Seid från Stockholm startades som ett enmannaprojekt år 2009, men de senaste två åren har bandet utvecklats till en trio. Förutom grundaren Seidr (även i bland annat Serpent Omega) består Seid numer också av Arant på trummor och Alex på bas. Bland medlemmarnas övriga bandprojekt går det bland annat att hitta namnkunniga orkestrar som Shining och Craft.

“Darkness Shall Fall” är uppföljaren till den lovande debutplattan “The Woods” från 2016.  Även om båda släppen är bra, går det att konstatera att en hel del utveckling har skett gällande både produktion och låtskrivande.

Plattan släpptes egentligen för nästan ett år sedan, men då det dröjde nästa ett år efter det tills att ett bolag snappade upp den för ett officiellt utgivande är “Darkness Shall Fall” ändå relativt färsk för att vara en skiva som nästan har ett år på nacken, om ni hängde med i mitt något diffusa resonemang där.

sssss

Seid spelar väldigt stämningsfull svartmetall som hela tiden bjuder lyssnaren på någonting nytt. Även om låtarna är väldigt varierade känns det aldrig spretigt, snarare vävs alla element samman på ett synnerligen naturligt sätt. Det är klassiskt isande gitarrslingor som fogas samman med en mer rå tyngd som blandas med den underliggande känslan av nordiskt vemod.

Då bandet ägnar sig åt black metal som avhandlar vikingatiden och dess mytologi både i innehåll och image, går det utan att ljuga eller överdriva säga att man hör historiens vingslag i Seids musik. Detta gäller inte bara temamässigt, utan även om man ser till den stolta historia Sverige har inom genren med till exempel de många vikingaskivorna från legendarer som det ständigt aktuella Bathory.

Om man bortser från ett mellanspel och ett outro, utgörs “Darkness Shall Fall” av fem stycken “riktiga” låtar och här är det svårt att välja en favorit. “The Ice Wind Whispers I Will Carve My Runes Upon You” eller kanske “Valkyria Horizon”, men överlag är det imponerande med den här skivan just helheten och hur bra Seid fått ihop alla sina olika moment och influenser.

Sverige visar att vi har ytterligare ett vikingaband som är att räkna med och som säkerligen kommer att kunna konkurrera på den internationella scenen om utvecklingen fortsätter åt det här hållet även till nästa platta.

Quorthon hade varit stolt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s